Mając do czynienia z zagraniczną, nieznaną nam wcześniej kuchnią możemy mieć pewne obawy. Czy nic nam nie zaszkodzi? Czy te dania są bardzo tłuste i ciężkostrawne? Czy są bardzo kaloryczne, czy raczej nie?
Ponieważ ostatnio w Polsce coraz częściej widać kuchnię japońską, a dokładniej sushi, rozwiejemy kilka mitów na temat tego dania.
Czytaj
Czy sushi jest lekkostrawne?
Kuchnia japońska opiera się głównie na ryżu, rybach i owocach morza oraz warzywach i dodatkach pochodzenia roślinnego jak pędy bambusa. Głównymi zasadami tej wschodniej tradycji kulinarnej są zaś świeże składniki, mało przypraw czy innych wzmacniaczy smaku oraz niewielka ilość, za to bardzo sycąca. Ta ostatnia ze względu na ryż, który jest właśnie bardzo sycący.
Te same zasady patronują robieniu sushi. Mamy więc ryż, ryby i warzywa z dodatkiem nori, czyli płatów z wodorostów. Do smaku jeszcze sos sojowy lub pasta wasabi. Teraz nasuwa się pytanie – czy jest to danie lekkostrawne? W większości przypadków tak.
Sushi tradycyjne
Tradycyjne sushi, pomimo tego, że opiera się o dość tłuste ryby jak choćby tuńczyk, jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Wszystko dzięki temu, że ryba występuje w stosunkowo niewielkiej ilości, a większość dania to ryż i warzywa.
Jest jednak jeden wyjątek, jeśli chodzi o sushi, jakie możemy trafić w barach czy restauracjach. Jest to ryba maślana, która jest wyjątkowo tłusta i ogólnie ciężkostrawna. Dlatego dań z tą rybą nie poleca się osobom z problemami żołądkowymi. Jest to co prawda bardzo rzadka sytuacja, jednak warto zwrócić na to uwagę. Zwłaszcza jeśli pierwszy raz jemy sushi. Spotkanie się wtedy z sushi z ryby maślanej, może nam zepsuć odbiór na całą tradycję sushi.
Domowe polskie sushi
Kwestia lekkostrawności może różnie wyglądać w przypadku domowego sushi. Coraz więcej Polaków przekonuje się do robienia w domu sushi. Zwłaszcza że jest o wiele tańsze od kupowanego „na mieście” i mamy pełną dowolność w kwestii tego, co damy do środka naszej rolki z ryżem. Tutaj zaczyna się również problem z lekkostrawnością. O ile sushi z tuńczykiem, ogórkiem, czerwoną papryką i szczypiorkiem będzie pyszne, lekkostrawne, niskokaloryczne, o tyle rolka z panierowanymi krewetkami, majonezem, serkiem kanapkowym i duszonymi grzybami już nie. I choć ta druga propozycja nie była typowym sushi, to jeśli ktoś lubi te składniki, nie ma problemu z tym, aby je połączył i podawał jako sushi w zaciszu swojego ogniska.
Gotowe zestawy sushi
W kwestii lekkostrawności nieciekawie prezentować mogą się również gotowe zestawy sushi do kupienia w supermarketach. Wszystko bowiem zależy od składu, jaki one mają. Ten zaś może zawierać dużo konserwantów, wzmacniaczy smaku, ale także ciężkostrawnych i tłustych dodatków, jak przykładowo majonez. I to nie zawsze dobrej jakości. Dlatego chcąc, zjeść dobre sushi z supermarketu, trzeba się trochę wczytać w składy i poświęcić temu dłuższą chwilę. Inaczej możemy kupić bardzo chemiczne rolki, z niskiej jakości rybą, wypełnione majonezem, z niewielką ilością warzyw. Nie tego zaś chcemy, kupując sushi.
Lekkostrawne sushi – propozycje
Masz chwilę czasu, aby zrobić lekkostrawne sushi w domu, ale nie masz pomysłu co dać do środka? Szukasz lekkostrawnych inspiracji na smaczne, pożywne i niskokaloryczne sushi? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka propozycji na lekkie, świeże połączenia ryby, ryżu i warzyw.
1. łosoś lub tuńczyk, świeży ogórek, natka pietruszki, szczypiorek, dymka, awokado,
2. łosoś lub tuńczyk, marchewka, sałata lodowa, szczypiorek, por,
3. krewetki, świeży ogórek, por, szczypiorek,
4. krewetki, czerwona papryka, natka pietruszki, pestki słonecznika, serek kanapkowy – dobrej jakości,
5. surimi znane także jako paluszki krabowe, świeży ogórek, awokado, por,
6. surimi, czerwona papryka, marchewka, rzodkiewka, natka pietruszki,
7. czerwona papryka, świeży ogórek, pestki słonecznika, serek kanapkowy dobrej jakości, szczypiorek,
8. rzodkiewka, świeży ogórek, szczypiorek, natka pietruszki, por, sałata lodowa,
9. świeży ogórek, por, sałata lodowa, natka pietruszki.