Chyba śmiało, można powiedzieć, że im więcej ludzi tym więcej różnych opinii. Nie inaczej jest w przypadku sushi. Co jednak może być zagwozdką w przypadku tego dania kuchni japońskiej? W końcu to bardzo proste – mamy ryż, surową rybę, najczęściej łososia i dodatki w postaci warzyw. Właśnie – łosoś do sushi surowy czy wędzony?
Czytaj
Łosoś do sushi – surowy czy wędzony?
Surowy łosoś
Tradycyjnie sushi przygotowuje się z odpowiednio przygotowanego ryżu i surowej ryby. Od dwustu lat najczęściej wykorzystywaną w tym celu rybą jest właśnie łosoś. Najlepiej, aby był to łosoś pochodzenia morskiego lub oceanicznego, z czystych i sprawdzonych akwenów. W idealnym scenariuszu mięso takiej ryby zostałoby tego samo dnia, co połów przebadane pod kątem obecności drobnoustrojów i pasożytów. Po przejściu badań zaś przetransportowane do kuchni zrolowane w sushi i podane na nasz stół. Dzięki temu mielibyśmy najsmaczniejszą, najświeższą i najbezpieczniejszą rybę na naszym stole o pięknym, intensywnym kolorze i jędrnej konsystencji.
To jednak idealny scenariusz, który zdarza się bardzo rzadko, zwłaszcza jeśli mówimy o robieniu sushi w domowym zaciszu. W domowych warunkach skazani jesteśmy na sklepy rybne lub spożywcze. I tutaj zaczynają się schody.
Chcąc kupić łososia do sushi, który docelowo będzie podawany na surowo, musimy dokładnie sprawdzić rybę. Inaczej pyszny i lekki posiłek, może mieć bardzo nieprzyjemne konsekwencje. Trzeba więc sprawdzić certyfikaty, a także wygląd i najlepiej zapach ryby. Jeśli bowiem zaczyna już trącić, nie nadaje się do gotowania.
Czy warto jednak poświęcić nawet kilkanaście minut na sprawdzenie ryby? Oczywiście, że tak. Chodzi bowiem nie tylko o smak i wygląd naszego dania, ale też o nasze zdrowie.
Wędzony łosoś
W związku z trudnościami w znalezieniu idealnej surowej ryby do sushi, wielu amatorów kuchni japońskiej wykorzystuje łososia wędzonego. I jest w tym dużo racji.
Po pierwsze łatwiej jest znaleźć dobrą wędzoną rybę, niż świeżą surową. W wielu sklepach spożywczych, czy typowo rybnych, ryby wędzone są również po prostu dostępniejsze dla większości.
Nie można również ukryć faktu, że ryba po wędzeniu jest bezpieczniejsza. Jest mniejsze ryzyko, że znajdują się w niej pasożyty, czy inne drobnoustroje, które mogłyby nam zaszkodzić. Tutaj dotyczy to zwłaszcza kobiet w ciąży, karmiących, czy dzieci. W teorii bowiem dobrej jakości sushi z surową rybą nie powinno być dla nich szkodliwe. Jednak dmuchając na zimne, wędzony łosoś zamiast surowego, jest bezpieczniejszy.
Także za wędzonym łososiem, zamiast surowego będą osoby, które nigdy nie lubią surowej ryby lub nie mogą się przemóc, by jej spróbować. Jednocześnie zaś są ciekawe samej formy podania, czy smaku sushi, ale w nieco innej odsłonie.
Dla każdego coś innego
Każdy ma swój gust, swoje upodobania i swój smak. Są osoby, które będą woleć surowego łososia w sushi. Są osoby, które będą robić sushi z wędzonego łososia. We własnej kuchni możemy bowiem eksperymentować i szukać najlepszej wersji danego dania dla siebie.
Przy czym faktycznie, niekiedy lepiej przerzucić się na wędzoną rybę w sushi. Zwłaszcza jeśli danie jest dla kobiety w ciąży, czy czegoś nowego chce spróbować nasze małe szczęście.
Ryba do sushi – co jest najważniejsze?
To czy ryba do sushi jest surowa, czy wędzona nie jest jednak tak ważne, jak jej świeżość. Nawet jeśli wędzona ryba jest pod kątem pasożytów bezpieczniejsza, nadal powinna pochodzić ze sprawdzonego źródła, czystych wód i być przebadana pod kątem obecności pasożytów.
Świeżość
Każdy szef kuchni japońskiej powie podobną rzecz – najważniejsze w przyrządzaniu sushi jest świeżość składników. Szczególnie dotyczy to ryby, dlatego oto kilka porad, jak rozpoznać świeżość ryby, jeśli kupujemy ją w całości.
Po pierwsze, skrzela. Świeża ryba będzie miała intensywnie czerwone skrzela bez żadnych plam, czy przebarwień. Każde odstępstwo od tej reguły to znak, by nie kupować takiej ryby.
Po drugie, oczy ryby. Świeża ryba będzie miała błyszczące oczy, z wyraźnie czarną źrenicą, bez zmętnień. Mętne, rozmyte i suche oko to oznaki nieświeżości.
Po trzecie, sprężystość mięsa. Świeża ryba, idealna do przygotowania sushi, czy innych potraw będzie miała elastyczne, jędrne mięso. Najlepiej to sprawdzić naciskając palcem na jej grzbiet. Jeśli mięso wróci do swojego poprzedniego, kształtu jest świeże. Jeśli nie, to znaczy, że ryba za długo leży w sklepie.